Ons werk.

Streving levert resultaat in complexe omgevingen waar informatievoorziening, veiligheid en betrouwbaarheid centraal staan. Wij ondersteunen organisaties in de publieke sector met opdrachten waarin expertise, overzicht en verantwoordelijkheid bepalend zijn voor succes. Dat doen wij onder andere in IV-trajecten, bij audits op het gebied van cybersecurity en compliance, of in de rol van security officer. Ook wanneer tijdelijke invulling nodig is, nemen onze interim managers het voortouw om beweging te brengen in trajecten die vragen om structuur, inzicht en daadkracht.

In de praktijk betekent dit dat wij voor opdrachtgevers zoals het Ministerie van Defensie en Justitie en Veiligheid bijdragen aan robuuste oplossingen die écht werken. De voorbeelden hieronder geven een beeld van onze rol binnen uiteenlopende projecten, altijd afgestemd op de context en ambitie van de opdrachtgever.

Vanaf 2025 levert adviesbureau Streving, via Caesar Overheid, gespecialiseerde diensten aan het Ministerie van Defensie in de rol van Trust Manager en Plaatsvervangend Trust Service Provider. In deze hoedanigheid voert Streving zelfstandig de volgende werkzaamheden uit, in overleg met Defensie:

1. Ad interim invullen van de rol Plaatsvervangend Trust Service Provider
Beheren van operationele taken en verantwoordelijkheden, met nadruk op accreditatie en certificering van Trust Services.

2. Bewaken en handhaven van risicobeheer en compliance
Toezien op en bijsturen van risico- en compliance aspecten binnen gecertificeerde Trust Services en PKI-omgevingen.

3. Inrichten en aansturen van trust-, audit-, risk- en compliance-management
Ontwikkelen en uitvoeren van strategieën en procedures voor continue kwaliteitsborging.

4. Ontwikkelen van beleidskaders voor Trust Service Providers (TSP) en PKI
Opstellen van beleidsdocumenten en richtlijnen in lijn met (inter)nationale standaarden en wetgeving.

5. Coördinatie met diverse Defensie-disciplines
Samenwerken met onder meer CISOs, CIOs en CIS-organisaties om beleid en procedures succesvol te implementeren.

6. Vertegenwoordigen van Defensie in (inter)nationale overlegfora
Optreden als aanspreekpunt en expert rondom digitale identiteiten, cryptografie, compliance, audit en risicomanagement.

Streving voert deze werkzaamheden uit met een hoge mate van zelfstandigheid en bepaalt in overleg met Defensie de eigen werkwijze en planning. Op deze manier levert Streving, via Caesar Overheid, specialistische kennis en diensten ter versterking van een veilige en toekomstbestendige infrastructuur voor Trust Services binnen het ministerie.
In 2024 heeft het adviesbureau Streving, via HeadFirst, adviesdiensten geleverd aan het Ministerie van Defensie voor het inrichten van centrale vraagarticulatie voor IT-voorzieningen ten behoeve van informatiegestuurd optreden binnen de Koninklijke Marechaussee. Voor deze opdrachten hebben de adviseurs van Streving onder meer zelfstandig de volgende resultaten geleverd:

1. Een platform voor centrale vraagarticulatie waar alle functionele eisen m.b.t. IV-voorzieningen ten behoeve van informatie gestuurd optreden kunnen worden gebundeld.

2. Een dienstmodel waarin de samenhang van handhavings-, opsporings- en intelligence diensten ten behoeven van informatiegestuurd optreden met de bij behorende taken en verantwoordelijkheden en informatie-uitwisselingen zijn beschreven.

Streving is hiervoor gevraagd vanwege de specifieke aanpak, kennis en ervaring met betrekking tot dit soort vraagstukken. De advieswerkzaamheden zijn met een hoge mate van zelfstandigheid uitgevoerd.
Vanaf 2022 levert adviesbureau Streving, via Caesar Overheid, advies- en begeleidingsdiensten aan het Ministerie van Defensie op het gebied van Defensie Trust Services & Security. In deze hoedanigheid verzorgt Streving de uitvoering en eindresultaten, met een eigen werkwijze en planning in overleg met Defensie. De belangrijkste werkzaamheden en resultaten zijn:

1. Advies en beleidsvorming
Onafhankelijke advisering over beleid, strategie en implementatie rondom eIDAS, ETSI-normen, PKI(-O)-risico’s, compliance en veilige communicatie in nationale en NATO-netwerken, met name voor high-secure omgevingen.

2. Trust-, audit-, risk- en compliance-management
Ontwikkelen, inrichten en uitvoeren van raamwerken voor risicobeheersing, compliance en auditprocessen binnen Defensie Trust Services.

3. Ondersteuning bij normenkader-implementaties
Informeren, adviseren en beoordelen over de toepassing en inrichting van diverse normen en standaarden, zoals ETSI 319-401, 319-411, 319-412, 319-421, 303-645, CEN/TS 419261, eIDAS, PKIoverheid, FMN, NATO, BIO, DORA, NIS2, de Cyber Security Act, NIST en ISO 27000/19011.

4. Opbouw en realisatie van een expertisecentrum
Opzetten, inrichten en coördineren van een kennis- en expertisecentrum voor Defensie Trust Services, gericht op digital identities, cryptografie, IAM, PAM en data labeling.

5. TSP- en PKI-beleidskaders
Voorbereiden en opstellen van Trust Service Provider- (TSP) en PKI-beleidskaders, inclusief het ontwikkelen van een Defensie-breed PKI-opleidingsprogramma.

6. Coördinatie en multidisciplinaire samenwerking
Afstemming met diverse Defensie-disciplines (CISOs, CIOs, CIS-organisaties etc.) voor succesvolle implementatie van beleid en normenkaders; vertegenwoordiging van Defensie in (inter)nationale overlegfora.

Streving werkt hierbij op basis van een overeenkomst van opdracht, zonder hiërarchische aansturing, en levert — via Caesar Overheid — specialistische kennis, producten en diensten rondom Trust Services, security en compliance. Daardoor draagt Streving bij aan een robuuste en veilige informatievoorziening voor het Ministerie van Defensie.
Vanaf begin 2025 levert adviesbureau Streving, via HeadFirst, ketenprojectmanagement diensten aan het Ministerie van Justitie en Veiligheid ten behoeve van de totstandkoming en ingebruikname van een informatievoorziening waarmee Justitie diensten biedt aan ketenpartners en burgers. In deze hoedanigheid verzorgt Streving de totstandkoming en implementatie van het IV-eindresultaat, met een eigen werkwijze en planning in overleg met het bestuursdepartement van Justitie. De belangrijkste werkzaamheden en resultaten zijn:

1. Het beschrijven van de beoogde ketenoplossing in de vorm van een de productvisie en ketencontext.

2. Het afstemmen van deze oplossing met de betrokken partijen en zorgen voor een gedeelde visie op de toekomstige situatie

3. Het uitzetten van opdrachten voor de realisatie hiervoor bij diverse IT-leveranciers.

4. Het coördineren van de levering van de resultaten van die opdrachten en zorgen voor integratie van de resultaten

5. Bewaken en handhaven van risicobeheer in de governancestructuren van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de betrokken ketenpartners.

6. Het sturen op planning en budget binnen de kaders van alle betrokken partijen.

7. Het rapporteren over de voortgang, het signaleren van afwijkingen en het adviseren hoe om te gaan met die afwijkingen.

8. Het plannen van de gezamenlijke tests en het voorbereiden van de ingebruikname bij alle partijen.

9. Het ontwikkelen en begeleiden van strategieën voor verdere uitbreiding van de ontwikkelde IV-oplossingen.

Streving is hier door het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor ingezet vanwege de methoden, ervaring en specifieke kennis die in dit soort (keten)trajecten noodzakelijk is om tot een succesvolle afronding te komen. De werkzaamheden worden met een hoge mate van zelfstandigheid uitgevoerd, waarbij het ministerie kaders geeft in termen van tijdslijnen en budgetten. Van Streving wordt verwacht dat zij binnen deze kaders de resultaten bereiken en bij afwijkingen op die kaders rapporteren en adviseren. Op deze manier levert Streving specialistische kennis en diensten waarmee het Ministerie van Justitie en Veiligheid haar IV-ambities in samenwerking met andere departementen en uitvoeringspartners kan bereiken.
Tussen 2019 en begin 2025 heeft adviesbureau Streving, via Between/HeadFirst en later via Quest4, ketenprojectmanagement diensten geleverd vanuit Dienst Justitiële Inrichtingen aan diverse strafrechtketenpartners. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid voerde in deze periode het programma Digitalisering Strafrechtketen en Duurzaam Digitaal Stelsel uit, waarbij Streving is gevraagd om voor een aantal ketenprojecten verantwoordelijkheid te nemen, waaronder:

a. Het verstrekken van gegevens over het verloop van uitvoering van gevangenisstraffen aan partijen als gemeenten, politie, Raad voor de Kinderbescherming, Reclassering, etc.

b. Het binnen de strafrechtketen delen van gegevens over het handelen en gedrag van verdachten, veroordeelden en reclasseringscliënten, waarmee medewerkers van strafrechtketenpartners zich beter kunnen voorbereiden op hun taken en risico’s in de omgang met die personen kunnen vermijden.

c. Het coördineren van de uitvoering van opgelegde straffen en maatregelen tussen strafrechtketenpartners, voornamelijk het Centraal Justitieel Incassobureau en Dienst Justitiële inrichtingen.

d. Het uitvoeren van een business analyse voor het verkrijgen van meer zicht en grip op de uitvoering van de zorgverlening en de samenwerking in de forensische zorgketen.

Voor deze opdrachten hebben de adviseurs van Streving onder meer zelfstandig de volgende resultaten geleverd:

1. Het beschrijven van de diensten die betrokken organisaties aan elkaar leveren om in gezamenlijkheid (en binnen de verantwoordelijkheden van de individuele organisaties) vanuit de wettelijke taken vanuit het strafrecht in te vullen.

2. Het beschrijven van de benodigde voorzieningen die daarvoor noodzakelijk zijn, zowel voor individuele organisaties als in ketencontext.

3. Het afstemmen van deze oplossingen met de betrokken partijen en zorgen voor een gedeelde visie op de toekomstige situatie

4. Het uitzetten van opdrachten voor de realisatie hiervoor bij diverse IV-realisatiepartners.

5. Het coördineren van de levering van de resultaten van die opdrachten en zorgen voor integratie van de resultaten

6. Bewaken en handhaven van risicobeheer in de governancestructuren van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en de betrokken ketenpartners.

7. Het sturen op planning en budget binnen de kaders van alle betrokken partijen.

8. Het rapporteren over de voortgang, het signaleren van afwijkingen en het adviseren hoe om te gaan met die afwijkingen.

9. Het plannen van de gezamenlijke tests en het voorbereiden van de ingebruikname bij alle partijen.

10. Het ontwikkelen en begeleiden van strategieën voor verdere uitbreiding van de ontwikkelde IV-oplossingen.

11. Het ontwikkelen van een dienstenmodel voor de forensische zorgketen waarin is aangegeven welke ketenpartner welke taken en verantwoordelijkheden heeft en welke informatieproducten tussen de ketenpartners moeten worden uitgewisseld om meer zicht en grip te krijgen op de uitvoering van de forensische zorgverlening.

Streving is hiervoor ingezet vanwege de methoden, specifieke kennis en ervaring die in dit soort (keten)trajecten noodzakelijk is om tot een succesvolle afronding te komen. De werkzaamheden zijn met een hoge mate van zelfstandigheid uitgevoerd, waarbij de betrokken ketenpartners en het ministerie kaders hebben gegeven in termen van tijdslijnen en budgetten. Streving is verantwoordelijk geweest om binnen deze kaders de resultaten bereiken en bij afwijkingen op die kaders te rapporteren en adviseren. Op deze manier heeft Streving specialistische kennis en diensten geleverd waarmee het de strafrechtketen haar IV-ambities en beoogde dienstverlening met succes heeft ingevuld.
Adviesbureau Streving, werkzaam via Caesar Overheid, levert specialistische ondersteuning en projectleiding in het kader van cyber security en intelligence. De hoofdtaken en resultaten omvatten:

1. Advies, implementatie en projectleiding
Realisatie van IAM- en PAM-oplossingen, data-encryptie, ICT-infra- en applicatiehardening, PKI(-O) (Trustworthy Systems, BIO, BNIVD, NIST 800-63, NIST 800-171), Secure Cloud- en SIEM-oplossingen voor high-secure omgevingen.

2. SOC/NOC-omgevingen
Ontwikkelen en implementeren van Security Operations Center (SOC)- en Network Operations Center (NOC)-oplossingen, inclusief projectcoördinatie en integratie met bestaande IT-structuren.

3. (Cyber security) risicomanagement en kwaliteitsverbetering
Inrichten en implementeren van risicomanagementprocessen voor cyber security en het optimaliseren van de kwaliteit en efficiëntie van beveiligingsmaatregelen.

4. Voorbereiden en uitvoeren van audits, certificeringen en accreditaties
Begeleiden van high-secure organisaties bij het voldoen aan diverse normen en richtlijnen, inclusief de voorbereiding op en realisatie van certificeringen.

5. Programma- en projectmanagement (cyber) security audits en verbetertrajecten
Leidinggeven aan grootschalige trajecten ter versterking van informatiebeveiliging en cybersecurity, inclusief het coördineren van meerdere (deel)projecten.

6. Agile SAFe en Scrum
Fungeren als Agile SAFe-leider, Scrum Master, Product Owner of Product Manager, gericht op wendbare en doeltreffende projectoplevering.

Streving opereert op basis van een overeenkomst van opdracht en stemt de eigen werkwijze, planning en deliverables af met de opdrachtgever. Hierdoor biedt Streving — via Caesar Match Overheid — flexibele, hoogwaardige dienstverlening in het domein van cyber security, intelligence en informatiebeveiliging, met aantoonbare resultaten voor veeleisende en hoogbeveiligde omgevingen.
Adviesbureau Streving verzorgt leiding, besturing en regievoering over diverse business release teams (ongeveer 60 fte) binnen het domein Werk & Inkomen. Deze teams werken namens de gemeenten Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht (G4) aan het ontwerpen en implementeren van nieuwe processen, systemen en webportalen. De belangrijkste taken en resultaten omvatten:

1. Leiding en coördinatie van business release teams
Afstemmen met gemeenten en stakeholders, formuleren van oplossingen en vertalen naar concrete (IT-)oplossingen en architecturen voor Werk & Inkomen.

2. Opstellen en invoeren van een generiek primair voortbrengingsproces
Implementeren van uniforme werkwijzen en procedures om de voortbrenging van producten en diensten te stroomlijnen.

3. Enterprise-, Business- en informatie-architectuur
Ontwikkelen van bedrijfsservicemodellen, bedrijfsregels, procesontwerpen en portal designs, in samenwerking met product owners, architecten en inhoudelijke vertegenwoordigers van de G4.

4. Verbindende schakel tussen gemeenten, programmateam PPI en Wigo4it
Faciliteren van overleg, besluitvorming en escalaties, waarbij de wensen en eisen van alle partijen worden meegenomen.

5. Professionaliseren van de project- en programmaorganisatie
Stimuleren van teamopbouw en -ontwikkeling, met nadruk op samenwerking, eigenaarschap en kwaliteit.

6. Security en Privacy by Design
Zorgdragen voor een veilige en privacybewuste opzet en realisatie van IT-oplossingen; opzetten van een organisatiebrede security-architectuur en privacy-aanpak.

7. Uitvoeren van PIA en GDPR-compliancy trajecten
Toepassen van relevante wet- en regelgeving, inclusief het uitvoeren van privacy-impactanalyses en het borgen van GDPR-vereisten.

8. Programma- en verandermanagement
Draagvlak creëren binnen Wigo4it en de lijnorganisatie voor de transitie van projecten en programma’s, inclusief sturing op oplevermomenten en resultaten.

Streving werkt op basis van een overeenkomst van opdracht, waarbij de eigen werkwijze en planning worden afgestemd met de opdrachtgever. Met deze aanpak realiseert Streving schaalbare en toekomstbestendige oplossingen voor Werk & Inkomen, die voldoen aan strenge eisen op het gebied van security, privacy en kwaliteit.